Michiel Worst: ‘Tevreden als ik de finish haal’

| 30-08-2019

Michiel Worst heeft ieder jaar de aspiratie om tijdens de City Swim Zwolle in ieder geval mee te doen om het podium. Dit jaar is echter alles anders, want de Zwollenaar kampt met kruisbandletsel. “Ik ben al tevreden als ik de finish haal”, is de zwemmer eerlijk.

Worst is gedurende het jaar waterpoloër bij Swol 1894 en dus een begenadigd zwemmer. Bij de City Swim Zwolle is hij altijd één van de kandidaten voor een plaats op het podium, maar dit jaar gooit een skivakantie in Oostenrijk roet in het eten. Bij de eerste de beste afdaling gaat het mis en scheurt Worst zijn kruisbanden af. Einde vakantie en erger nog: een langdurig herstel volgt. “Ik had wat lessen in een indoorhal gehad, maar verder nog nooit geskied”, vertelt Worst. “We gingen vroeg naar boven, zodat ik rustig kon wennen. Ik ging lekker naar beneden, maar bij het remmen ging het fout. Ik voelde direct dat het mis was.”

Twaalf weken zonder sport volgen, waarin Worst ook nog eens een operatie ondergaat. Hij mist daardoor onder andere de beslissende periode van Swol, dat stiekem meedoet om het kampioenschap. “Heel erg jammer was dat ja. Misschien hadden we wel kampioen kunnen worden”, weet de Zwollenaar, die in zijn herstel wel gebruik kan maken van zijn zwemkwaliteiten. De schoolslag is verboden, maar de borstcrawl kan hij prima doen. “Ook omdat ik van nature al veel met mijn bovenlichaam zwem. De laatste periode heb ik trouwens alleen maar specifieke waterpolotraining gedaan. Maar dan zwem je natuurlijk wel een aardige afstand.”

Worst heeft stiekem wel een eindtijd in zijn hoofd, al is finishen het allerbelangrijkste. “Als ik dat kan combineren met een tijd onder de veertig minuten, dan is het prima. Ik hoop dat ik een beetje baat heb bij het wetsuit. Nu heb ik het idee dat mijn benen een beetje afremmen, maar met zo’n wetsuit lig je toch iets hoger.” Finishen is in ieder geval het hoofddoel. Een podiumplaats lijkt lastig te worden. En als het toch lukt, dan is het zonder twijfel een bijzonder knappe prestatie.

Beachpolo toernooi Swol 1894
Swol 1894, de club waar Worst waterpolo speelt, organiseert gelijktijdig met de City Swim het eerste beachwaterpolo toernooi in Zwolle. Bij beachwaterpolo speel je op een kleiner speelveld, met kleinere teams, de speeltijd is korter en er zijn iets andere regels dan normaal. Voor Worst komt dat toernooi wat te vroeg, maar hij is zeker even van de partij. “Meedoen niet, maar het eerste en tweede van Swol spelen wel. Ik ga zeker even kijken.” De eerste wedstrijd start om 9.00 uur en rond 13.00 uur is het toernooi afgelopen. De speellocatie is ter hoogte van De Hofvlietvilla.

Deel deze pagina: