Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest voor de hand liggende vragen. Heb je na het lezen van onderstaande vragen nog steeds problemen, neem dan contact met ons op.

Hoe lang mag ik erover doen?
Maximaal 2 uur. Deze maximumtijd moeten we hanteren omdat de gracht later op de dag weer vrij gegeven wordt. Maar 2 uur is, met de ervaring van afgelopen jaren, ruim voldoende.

Is er een mogelijkheid om onderweg uit het water te gaan?
Het is mogelijk om tussendoor uit het water te stappen. Er zijn twee wisselpunten voor de teams, waar je ook als individuele deelnemers een korte pauze kan houden. Daarnaast is de hele gracht aan de zijkanten erg ondiep en kan er even gestaan worden als dat nodig is.

Moet ik een wetsuit aan?
We hebben zonnig warm weer besteld met een aangename watertemperatuur. Maar garantie hebben we daar niet bij gekregen. Om niet voor koude verrassingen te komen staan is het mogelijk om op de dag zelf een wetsuit van het merk Sailfish te huren. Een wetsuit houdt je niet alleen warm, maar helpt je ook aan een beter drijfvermogen! 

Hoe zit het met de kwaliteit van het water?
Voor ons als organisatie van de City Swim staan veiligheid en gezondheid van de deelnemers voorop. De grachten van Zwolle zijn niet aangemerkt door de gemeente als 'zwemwater'. Dat betekent dat er geen officiële periodieke controle wordt uitgevoerd door instanties om de kwaliteit van het water te meten.

Als organisatie laten we daarom het water in de gracht voorafgaand aan het evenement controleren door waterlaboratorium Aqualysis. Tijdens een bemonstering door Aqualysis wordt het water ter plekke gecontroleerd op helderheid, geur, kleur en eventueel aanwezig vuil, schuim en blauwalgen. Indien er blauwalgen zijn aangetroffen op de zwemwaterlocatie wordt er in het laboratorium verder onderzoek gedaan tot welke soort de blauwalgen behoren en of deze soort(en) ook schadelijk zijn voor mens en dier. Daarnaast richt het onderzoek in het laboratorium zich op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, onder andere de E-coli bacterie. Op basis van het onderzoek van Aqualysis bepaalt de organisatie of het evenement door kan gaan.

Doordat de stadsgracht is verbonden met het Almelose Kanaal en het Zwarte Water staat het water in beweging, wat de kwaliteit van het water ten goede komt. De organisatie raadt echter het gebruik van een wetsuit, zwembril en badmuts aan, om zo min mogelijk risico te lopen. Tevens zijn er direct na de finish douches aanwezig om je af te spoelen als je uit het water komt. Wij raden je aan om hiervan gebruik te maken. Op de site van GGD IJsselland staan nog meer tips. De overstort van de riolering komt op een aantal punten uit op de stadsgracht. Normaal gesproken werkt deze overstort niet; alleen wanneer er een zeer hevige stortbui is geweest is er kans dat de overstort open gaat. Wanneer deze overstort kort voor het evenement in werking is geweest, is er een verhoogde kans op een slechte waterkwaliteit en zal het evenement niet doorgaan!

Een aantal dagen vooraf het evenement zullen duikers op de belangrijkste plaatsen de bodem controleren en eventuele obstakels wegnemen. Zo doen we als organisatie alles wat we kunnen om de veiligheid voor de deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen, maar desondanks blijft deelname voor eigen risico.

Hoe wordt de veiligheid op het water gegarandeerd?
Reddingsbrigade Zwolle is aanwezig met een team: op het water met meerdere boten en op de kant. Tevens staan er veel EHBO-ers en andere oplettende vrijwilligers langs de kant.

Kan ik mij ergens omkleden voor de City Swim Zwolle?
Onweer, regen, hagel, wind? Het maakt niet uit, je kunt je lekker warm en droog omkleden in zaal Brugge van café De Belgische Keizer. Je vindt De Belgische Keizer aan de Melkmarkt 58, dus op loopafstand van het Rodetorenplein en de start van de City Swim.

Hoe kom ik als 2e of 3e zwemmer op het wisselpunt? Of als 1e of 2e zwemmer weer bij start/finish?
De twee wisselpunten zijn lopend prima te bereiken. Uiteraard is het ook een optie om (samen met je teamgenoten) met de fiets te gaan.

Hoe kan ik sponsorgeld ophalen?
Het generen van sponsorgeld is natuurlijk aan de deelnemer zelf, hoe hij of zij dat doet. Wij bieden je de mogelijkheid om via www.pifworld.com/nl een actiepagina voor de City Swim Zwolle aan te maken, maar dit is niet verplicht.

Ik heb contant geld, waar kan ik dat afleveren of storten?
Het is mogelijk om het rechtsreeks op de rekening van Tegenkracht te storten. Dit kan op het rekeningnummer NL04 RABO 0115 7857 79 o.v.v. City Swim Zwolle en eventueel jouw naam. Tevens is het mogelijk om op de dag van het evenement contant geld in een afgesloten envelop in te leveren. Wel graag het bedrag dat in de envelop zit op de envelop noteren.

Ik wil graag meedoen met de clinics, maakt mijn niveau uit?
Nee, dit maakt zeker niet uit. De trainers zullen zoveel mogelijk tips geven op jouw eigen niveau en ervaringen.

Wat zijn de kosten voor deelname aan een clinic?
Er zijn geen kosten aan de clinic verbonden, deze worden geheel vrijwillig door de trainers gegeven. Een donatie voor Tegenkracht wordt wel gewaardeerd.

Ik ben geblesseerd, kan ik mij afmelden?
Annulering van deelname dien je minimaal een week voor het evenement schriftelijk of per email kenbaar te maken bij de organisatie.

Krijg ik bij afmelding mijn inschrijfgeld terug?
Bij annulering van deelname wordt 5 euro in rekening gebracht. Het resterende bedrag wordt binnen 21 dagen teruggestort.

Krijg ik mijn inschrijfgeld terug als het evenement wordt geannuleerd?
Ja.

Waar kan ik het beste parkeren?
Omdat de City Swim een sportief evenement is, willen we iedereen zoveel mogelijk vragen op de fiets of lopend naar het Rodetorenplein te komen. Vanaf het station ben je lopend in een kwartier bij de start. Wil je de bus nemen? Dan adviseren we stadsbus 2 (richting Holtenbroek) of stadsbus 3 (richting Berkum). Als je uitstapt bij halte ‘Rodetorenplein’ dan ben je direct waar je moet zijn! Je kunt ook met de auto komen, deze kan je dan parkeren in Q-Park, Maagjesbolwerk 54.

Waar moet ik zijn voor het aanmelden?
De aanmelding is te vinden op het Rodetorenplein, vlak bij start en finish.

Volg ons op social media