‘City Swim Zwolle uniek zwemevenement’

| 26-06-2014

Na grote steden als Amsterdam en Eindhoven krijgt nu ook Zwolle een eigen ‘City Swim’. Zaterdag 30 augustus 2014 staat de eerste editie van de City Swim Zwolle op het programma. “Hét unieke zwemevenement van Zwolle”, stellen de organisatoren Martin de Munnik en Matijs Jansen. “Een uitgelezen kans om de mooie binnenstad van een andere kant te bekijken, letterlijk en figuurlijk.”

‘City Swim Zwolle uniek zwemevenement’

Het nieuwe Zwolse evenement is een initiatief van enkele fanatieke triatleten van triatlonvereniging Triade. Ter promotie van de Triathlon Zwolle doken zij een paar jaar geleden de Zwolse grachten in en tijdens dat zwemrondje werd Martin de Munnik enthousiast. “De grachten van Zwolle zijn vanuit het water prachtig. Daar moeten we wat mee!”, riep De Munnik destijds, die zelf de handschoen oppakte en vervolgens wat mede-atleten warm maakte voor de City Swim Zwolle. De organisatie voor de eerste editie bestaat uit de vrijwilligers Martin de Munnik, Matijs Jansen, Roos te Pas, Peter van Grootheest, Olga Appelo en Retse van der Berg. Zij opereren onder de vleugels van Stichting Triathlon Zwolle, de stichting die 20 september de vierde Triathlon Zwolle organiseert. “De meesten van ons zijn ook betrokken bij de triatlon, dus dat is een prima combinatie”, aldus De Munnik, die niet kan wachten tot de eerste City Swim Zwolle.

“Het wordt fantastisch”, zegt Matijs Jansen. “Het is toch geweldig om een rondje te zwemmen door de mooiste grachten van Nederland.” De deelnemers van de City Swim Zwolle gaan bij het Maagjesbolwerk de gracht in, om vervolgens een rondje van 2,5 kilometer te zwemmen. “We gaan werken met startseries van maximaal vijftig personen. Drie series moet zeker lukken, maar wij hopen op zes series en dus zo’n driehonderd deelnemers.” Uit eigen ervaring weet Jansen dat 2,5 kilometer zwemmen een behoorlijke afstand is. “Het is daarom ook mogelijk om in een estafetteteam van drie personen deel te nemen. Er zijn twee wissel-/rustpunten. Daar kunnen de individuele zwemmers even wat drinken om vervolgens weer verder te gaan”, vertelt Jansen, die benadrukt dat de ‘beleving’ hoog in het vaandel staat. “Natuurlijk zullen er snelle atleten meedoen, maar het is echt een breedtesport evenement.”

‘City Swim Zwolle uniek zwemevenement’

Voor de eerste City Swim Zwolle is de organisatie nog op zoek naar enkele prominente deelnemers. Koningin Máxima, in 2012 actief in de Amsterdam City Swim, heeft al een telefoontje gehad. “Ik heb haar voicemail ingesproken, maar nog geen reactie”, grapt Matijs Jansen. “Voor de nodige ruchtbaarheid is het leuk dat er enkele bekende sporters meedoen. In Amsterdam zwemmen ook altijd wat BN’ers mee”, zegt Martin de Munnik, die tot slot benadrukt dat de organisatie geen commercieel belang heeft. “Sterker nog: onze doelstelling is ook om geld in te zamelen en aandacht te generen voor een goed doel.” Het goede doel dat is gekoppeld aan de City Swim Zwolle is Tegenkracht, stichting kanker en sport. Tegenkracht helpt (ex)kankerpatiënten aan een sportplan op maat, om fysiek en mentaal sterk de tijd van behandelingen door te komen en sterker te staan in de tijden van herstel. Kijk voor meer info op www.cityswimzwolle.nl en www.tegenkracht.nl.

Deel deze pagina: