‘City Swim Zwolle moet jaarlijks terugkeren’

| 21-08-2014

Voor de eerste editie van de City Swim Zwolle hebben zich tot dusver al honderd deelnemers ingeschreven. Het evenement staat voor zaterdag 30 augustus op de rol en organisator Martin de Munnik verwacht dat het aantal inschrijvingen nog gaat oplopen. “Wij gaan uit van 130 tot 150 deelnemers. De grachten zijn groot genoeg, dus we hopen op nog meer animo”, vertelt hij.

‘City Swim Zwolle moet jaarlijks terugkeren’

Het idee van een City Swim in Zwolle begon in eerste instantie als grapje. Ter promotie van de Triathlon Zwolle besloot een aantal leden van triatlonvereniging Triade de gracht in te duiken. “De opkomst was toen zelfs groter dan verwacht”, weet De Munnik nog. “Mede dankzij Facebook zwommen we met dertig man door de grachten. Het was zo’n fantastische ervaring, dat we op het idee kwamen om er een jaarlijks evenement van te maken. Zodoende kwam de eerste City Swim Zwolle tot stand.” Het nieuwe evenement is voor iedereen die sportief bezig wil zijn. Plezier is de voornaamste drijfveer. “Uiteraard doen er snelle zwemmers mee, maar het is toegankelijk voor iedereen. Zo zwemt er bijvoorbeeld ook een Paralympisch atlete mee.”

Naast de sportieve ervaring hoopt de organisatie op zoveel mogelijk aandacht en geld voor het goede doel. De City Swim is gekoppeld aan stichting Tegenkracht, dat als doel heeft om kankerpatiënten een sportplan aan te bieden. Zodoende helpt de stichting de patiënten om de periode van behandelingen beter door te komen en tevens sterk te zijn tijdens het herstel. “Via mede-organisator Matijs Jansen, tevens medewerker van Tegenkracht, hebben we gekozen om voor dit goede doel te gaan zwemmen. De opbrengst gaat naar dit goede doel en daarnaast krijgen de deelnemers de kans om zich te laten sponsoren. Zo kan er nog meer geld worden gegenereerd”, legt De Munnik uit.

De organisatie draait op volle toeren en zit inmiddels in de afrondende fase. Voornamelijk het werven van vrijwilligers, deelnemers en de benodigde middelen vergden veel aandacht. “De voorbereidingen zijn erg goed verlopen. We hebben geprobeerd om op zoveel mogelijk manieren mensen te enthousiasmeren en op die manier meer naamsbekendheid te krijgen. Slechts enkele logistieke zaken moeten nog geregeld worden en dan we zijn er helemaal klaar voor”, aldus de organisator. De organisatie hoopt dat de City Swim Zwolle een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Dat is het doel en ik ben er ook van overtuigd dat het gaat lukken. Het is dit jaar vooral de bedoeling om zoveel mogelijk naamsbekendheid te krijgen, zodat er volgend jaar nog meer zwemmers de gracht in springen.”

Deel deze pagina: